/Files/images/kartinki/питание.gif

ДО УВАГИ БАТЬКІВ!

Відповідно до рішення Харківської міської ради Харківської області від 24.12.2020 № 772 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2021 році"

З 1 січня 2021 року грошові норми харчування здобувачів освіти ЗДО № 300:

1.Для вихованців віком від 1 до 3 років - 30,00 грн (із розрахунку: 12,00 грн - бюджетні кошти та 18,00 - батьківська плата).

2. Для вихованців віком від 3 до 6 (7) років - 35,00 грн (із розрахунку: 14,00 грн - бюджетні кошти та 21,00 грн - батьківська плата.

Повідомляємо про зміну розрахункових рахунків та заміну банківських реквізитів з 05.01.2021року.

Плата за харчування дітей сплачується на р/р UA838201720314261013201049171

Платіж здійснений на закритий (старий) розрахунковий рахунок, Державна Казначейська Служба України автоматично повертатиме до Державного бюджету.

Правила сплати за харчування:

- оплата вноситься в банк по квитанції до 20 числа за місяць на перед ;

- перерахування оплаченої квитанції з причин хвороби дитини здійснюється у наступному місяці;

- батьки пред'являють оплачену квитанцію вихователю;- пільгова оплати за харчування дитини в дошкільному закладі надається після подачі завідувачу закладу дошкільної освіти відповідних документів на льготу. Перерахунок відбувається з момента подачі документів;

- у випадку відсутності дитини в ЗДО батьки повиинні прийти за квитанцією і оплатити її, повідомивши про це вихователя.

Пільги на оплату за харчування дитини в закладі дошкільної освіти !

Діти -сироти (під опікою) харчування безкоштовне:

- копія свідоцтва пронародження дитини;

- копія рішення суду про встановлення опіки .

Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) - оплата за харчування 50%

- копія свідоцтва про народження усіх неповнолітніх дітей ;

- довідка про склад сім'ї;- копія посвідчення багатодітної сім'ї.

Діти, військових, які беруть (брили) участь в АТО:

  • посвідчення учасника війни - копія;
  • документ, що підтверджує належність особи до учасників війни відповідно до ст.8, ст.9 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" - копія;
  • документи про беспосереднє залучення до виконання завдань АТО в районах її проведення (витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України або особи, яка його заміщує, першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центу при Службі безпеки України - копія;
  • свідоцтво про народження дитини - копія;
  • довідка з місця проживання про склад сім'ї - оригінал.

Для одиноких матерів пільги Законом не передбачені.Документи подаються при зарахуванні дитини в ЗДО або на момент встановлення пільги.

- діти із сімей, сукупний дохід в яких на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня забезпечення прожиткового мінімуму;Розмір плати зменшується на 50% для батьків в сім’ях яких троє і більше дітей.

Нормативно-правова база щодо організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти

1. Закон України “Про дитяче харчування”

2. Закон України «Про якість та безпечність харчових продуктів»

3. Закон України «Про питну воду та питне водопостачання»

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"

5. Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 № 258 "Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

6. Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерством освіти і науки України, Міністерством охорони здоров’я України від 01.06.2005 № 242/329

7. Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227; зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 травня 2006 року за №523/12397

8. Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах (спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України від 15.08.2006 №620/563)

9. Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництва і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 №280)

10. Лист Міністерства освіти і науки України від 21.06.2007 №1/9-394 "Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"

11. ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»

12. СанПин 42-123-4117-86 «Условия, сроки хранения особо скоропортящихся продуктов»

13. Наказ Міністерства охорони здоровяУкраїни від 29.12.2012 №1140 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини"http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0088-13

/Files/images/0_170dc_73599657_xl.gif


Рекомендації щодо організації
харчування дитини

Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати. В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони. Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії. Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Добрий апетит і улюблені страви

Рецепт 1

Навчіться не помічати поганого апетиту дитини Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку. Не хоче їсти - спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться. Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти.

Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше. На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина. Сміливо довіряйте здоровому інсти¬нктові, закладеному самою природою.

Рецепт 2

Давайте тільки ту кількість їжі, що її з'їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму. Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», бо вони шкідливі. Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї. Дотримуйтесь режиму харчування. Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, во¬лодіння елементарними навичками культури споживання їжі.

Народна мудрість про їжу і харчування

• Апетит з їжею прибуває.

• Паляниця - хлібові сестриця.

• Поволі, хлопчику: раз хліба, два борщику.

• Хто з собою хліб носить, той їсти не просить.

• Де ви, пироги? Тут є ваші вороги.

• Пиріг животові не шкодить.

• З'їла борщик до кришечки, щоб не боліли кишечки.

• Смачні борщ і каша, якщо там є шматочок м'яса.

• В гурті і каша добре їсться.

• Вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану люди хвалять.

• Як їсть дитина, то тішиться родина.

• Не. кусай більше, як у рот влізе, бо вдавишся.

• Мало вкусиш - швидше прожуєш і проковтнеш.

• Коли гаряче, то студи, козаче.

• Душа міру знає.

• Виїв ще й облизався.

• Аби що до губи, будуть їсти зуби.

• Гороху треба їсти потроху.

• 3 гречки та проса - і каша, і паша.

Кiлькiсть переглядiв: 495